Η διερεύνηση της υπογονιμότητας απαιτεί μια σειρά εξετάσεων τόσο για την γυναίκα όσο και για τον άνδρα.
Για την γυναίκα οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις αφορούν:
1) Ορμονολογικό έλεγχο
Γίνεται με απλή εξέταση αίματος και περιλαμβάνει την μέτρηση ορμονών όπως FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προλακτίνη, TSH και Προγεστερόνη που σχετίζονται με την γονιμότητα αλλά και την μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη) που σχετίζεται με τα ωοθηκικά αποθέματα. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται συγκεκριμένες ημέρες στον κύκλο της γυναίκας.
2) Εκτίμηση της βατότητας των σαλπίγγων
Η βατότητα των σαλπίγγων αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα γυναικείας υπογονιμότητας. Η διερεύνηση της βατότητας των σαλπίγγων γίνεται είτε με την κλασσική σαλπιγγογραφία, ή τα τελευταία χρόνια με νεότερες τεχνικές όπως η HyCoSy/ HyFoSy που είναι μια εναλλακτική της κλασσικής σαλπιγγογραφίας με χρήση υπερήχων.
3) Απεικόνιση με Υπερηχογράφημα
Το διακολπικό υπερηχογράφημα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την διερεύνηση παθολογίας στην μήτρα και τον τράχηλο.
4) Ενδοσκόπηση
Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η υστεροσκόπηση για την πληρέστερη εκτίμηση της ενδομητρικής κοιλότητας και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων όπως πολύποδες ή ινομυώματα που μπορεί να αποτελούν αιτία υπογονιμότητας. Σε άλλες περιπτώσεις έχει θέση η Λαπαροσκόπηση για την επισκόπηση της κοιλιακής κοιλότηατς και των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας και την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως είναι η ενδομητρίωση ή οι κύστες των ωοθηκών.
Για τον άνδρα, οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν:
1) Το Σπερμοδιάγραμμα, για εκτίμηση του αριθμού, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων.
2) Δείκτης Κατακερματισμού DNA σπέρματος. Είναι μια εξέταση που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος μιας και ο υψηλός δείκτης κατακερματισμού έχει ενοχοποιηθεί όχι μόνο για υπογονιμότητα αλλά και για επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν είναι:
1) Καλλιέργεια σπέρματος
2) Υπέρηχος Οσχέου
3) Ορμονολογικός έλεγχος του άνδρα
Ανάλογα με το ιστορικό του ζευγαριού και τα αποτελέσματα που παραπάνω βασικού ελέγχου υπογονιμότητας, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού.
Comments