80% των ζευγαριών κάτω των 35 ετών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 1 έτος ελεύθερων επαφών ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 90% μετά από 2 χρόνια.
Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξής εγκυμοσύνης μετά από 1 χρόνο συχνών και ελεύθερων (χωρίς προφυλάξεις) επαφών. Όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών το χρονικό αυτό όριο μειώνεται στους 6 μήνες, ενώ όταν ξεπερνά τα 40 έτη η διερεύνηση για υπογονιμότητα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος αναπαραγωγικός χρόνος.
Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι ποικίλα και αφορούν κατά 30% τη γυναίκα, κατά επίσης 30% τον άνδρα, σε ποσοστό 20% προβλήματα που εντοπίζονται ταυτόχρονα και στους 2 συντρόφους, ενώ σε ποσοστό 20% παρά τον ενδελεχή έλεγχο των συντρόφων μπορεί να μην ανευρεθεί καμία αιτία υπογονιμότητας και τότε αναφέρεται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Στους γυναικείους παράγοντες υπογονιμότητας, ανήκουν:
-
Η ηλικία της γυναίκας
-
Διαταραχές στην ωορρηξία
-
Προβλήματα σχετιζόμενα με την λειτουργία των σαλπίγγων
-
Ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας
-
Ορμονικές διαταραχές
-
Ενδομητρίωση
Στους ανδρικούς παράγοντες υπογονιμότητας ανήκουν:
-
Διαταραχές του σπέρματος (συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία)
-
Ανατομικές ανωμαλίες
-
Διαταραχές στην εκσπερμάτηση
-
Χρόνια νοσήματα
Η υπογονιμότητα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο μιας και τα στατιστικά δεδομένα μαρτυρούν ότι στην εποχή μας 1 στα 4 ζευγάρια στις αναπτυγμένες χώρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 48.5 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως!