top of page

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι σημαίνει υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα αντιπροσωπεύει τη δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία.

2. Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες της υπογονιμότητας;

Η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από γυναικείους, ανδρικούς παράγοντες ή μπορεί να είναι και ανεξήγητη.

Οι γυναικείοι παράγοντες περιλαμβάνουν προβλήματα με την ωορρηξία (την μηνιαία απελευθέρωση ωαρίου από τις ωοθήκες), με τη μήτρα (σχήμα μήτρας, ινομυώματα, πολύποδες) ή με τις σάλπιγγες (απόφραξη σαλπιγγών).

 

Οι ανδρικοί παράγοντες περιλαμβάνουν προβλήματα με τον αριθμό και/ή την ποιότητα του σπέρματος ή την πλήρη απουσία παραγωγής σπέρματος.

 

Η ανεξήγητη υπογονιμότητα σημαίνει υπογονιμότητα χωρίς εμφανές πρόβλημα. Μερικές φορές το υπερβολικό άγχος είναι αιτία ανεξήγητης υπογονιμότητας.

3. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη γονιμότητά μου και να αποφύγω τη στειρότητα;

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της υπογονιμότητας.

1) Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Οι υπέρβαρες και λιποβαρείς γυναίκες και άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας λόγω κακής ποιότητας ωαρίων και σπέρματος. Επίσης γυναίκες με πολύ υψηλό (πάνω από 30) ή πολύ χαμηλό (κάτω από 18) BMI (Δείκτη Μάζας Σώματος) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας.

2) Άσκηση. Προσπαθήστε να εντάξετε μια μεγάλη βόλτα στην καθημερινότητά σας για 20-30 λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα. Η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά σας.

3) Τρώτε υγιεινά. Τα fast food και τα παρασκευασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα συντηρητικών συνήθως επιβλαβών όχι μόνο για τη γενική σας υγεία αλλά και για τη γονιμότητά σας.

4) Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το αλκοόλ. Τόσο το κάπνισμα όσο και το αλκοόλ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα ωάρια και κυρίως στην ποιότητα του σπέρματος.

5) Μειώστε το άγχος. Αν και είναι πολύ δύσκολο, προσπαθήστε να μειώσετε το επίπεδο του στρες στην καθημερινότητά σας. Το άγχος έχει συσχετιστεί με την αντίσταση των ιστών που είναι περιοριστική για την εμφύτευση εμβρύου.

4. Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ειδικό γονιμότητας;

Εάν προσπαθείτε για περίπου 12 μήνες για ένα μωρό, έχετε τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία και δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιες εξετάσεις για να βρείτε την αιτία της υπογονιμότητας. Ωστόσο, εάν είστε μεγαλύτεροι από 35-36 ετών, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια μετά από 6 μήνες προσπάθειας.

5. Πώς πρέπει να προσπαθήσω για αυτόματη εγκυμοσύνη;

Όταν προσπαθείτε για μια φυσική εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αποφύγετε να συγκεντρώνεστε γύρω από τις γόνιμες ημέρες και την ωορρηξία σας και θα πρέπει να απαλλαγείτε από όλες αυτές τις εφαρμογές στο κινητό σας τηλέφωνο που σχετίζονται με αυτό. Όταν εστιάζετε στην ωορρηξία σας, η διαδικασία γίνεται πολύ αγχωτική για εσάς και τον σύντροφό σας. Επιπλέον, δεν μπορείτε πραγματικά να είστε σίγουροι για την ημέρα της ωορρηξίας σας. Μπορεί να έχετε κοιλιακό άλγος και καθαρές εκκρίσεις και όλα τα συμπτώματα της ωορρηξίας, ακόμη και 2-3 ημέρες πριν την πραγματική ωορρηξία σας. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να προσπαθήσετε για μωρό είναι να έχετε επαφές χωρίς προστασία κάθε 2-3 ημέρες από το τέλος της περιόδου σας μέχρι την αρχή της επόμενης. Με αυτόν τον τρόπο θα περιλαμβάνεται σίγουρα η ημέρα της ωορρηξίας σας.

6. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα τεστ ωορρηξίας για να προγραμματίσω την εγκυμοσύνη μου;

Αν και τα τεστ ωορρηξίας που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αφορά είναι αρκετά αξιόπιστα, παρόλα αυτά δεν είναι 100% γιατί μπορούν να σας δώσουν θετικό αποτέλεσμα (συνήθως ένα χαμογελαστό πρόσωπο) ακόμη 2-3 ημέρες πριν την πραγματική ωορρηξία σας. Επίσης η αξιοπιστία τους, εξαρτάται πολύ από τη συμμόρφωσή σας με τις οδηγίες χρήσης.

7. Μπορούν οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας να έχουν κανονική περιόδο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Οι περισσότερες γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας έχουν τακτικές περιόδους. Στην περίπτωση που η αιτία της υπογονιμότητας είναι η έλλειψη ωορρηξίας, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα με την περίοδό σας. Ωστόσο, μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα γονιμότητας ακόμη και με τακτικές περιόδους.

8. Μπορώ να δω τα ωάρια μου με το διακολπικό υπερηχογράφημα;

Τα ωάρια είναι τόσο μικρά που είναι αδύνατο να τα δούμε με τα μάτια μας. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα μικροσκόπιο για να τα δούμε. Με τη χρήση υπερήχων μπορούμε να δούμε το σάκο που περιέχει το ωάριο (λέγεται ωοθυλάκιο) αλλά όχι το ίδιο το ωάριο.

9. Πόσα ωάρια έχω σε κάθε ωοθυλάκιο;

Κάθε ωοθυλάκιο περιέχει ένα ωάριο.

10. Τι είναι η κακή ποιότητα των ωαρίων;

Η κακή ποιότητα των ωαρίων σημαίνει ωάρια που συνήθως φαίνονται φυσιολογικά, ωστόσο, δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν ή μπορούν να δώσουν έμβρυα κακής ποιότητας, δηλαδή έμβρυα που δεν μπορούν να δώσουν εγκυμοσύνη.

11. Είναι το ωάριο ίδιο με το έμβρυο;

Το ωάριο είναι ο θηλυκός γαμέτης και το σπέρμα είναι ο αρσενικός γαμέτης. Το έμβρυο είναι το προϊόν των δύο.

12. Υπάρχουν συμπληρώματα που βοηθούν στη σύλληψη;

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα πολυβιταμινών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σας για μια εγκυμοσύνη. Πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειές σας για μια εγκυμοσύνη, καλό είναι να αρχίσετε να παίρνετε φυλικό οξύ και βιταμίνη-D. Επίσης, το συνένζυμο Q-10 έχει βρεθεί ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των ωαρίων.

13. Μπορεί να βελτιωθεί η ανδρική υπογονιμότητα;

Τα προβλήματα που έχουν συνήθως οι άντρες στην ανάλυση του σπέρματός τους, σχετίζονται με τη συγκέντρωση, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή αλκοόλ και fast food είναι μερικοί απλοί κανόνες που μπορεί να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα του σπέρματος

bottom of page