Η δωρεά γενετικού υλικού είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη διαδικασία στις μέρες μας. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στην Βουλή τον Ιούλιο του 2022 έδωσε μέσω των πρωτοποριακών του διατάξεων νέα μορφή στην δωρεά γενετικού υλικού που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού.
Δωρεά Σπέρματος.
Σε περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας (όπως ολιγοσπερμία ή αζωοσπερμία), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη για σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Δωρεά Ωαρίων.
Σε περιπτώσεις που μια γυναίκα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της ωάρια είτε γιατί δεν παράγει, είτε γιατί είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας (όπως για παράδειγμα σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας), είτε λόγω κινδύνου μετάδοσης σπάνιου και σοβαρού νοσήματος από την μητέρα στο παιδί, είτε λόγο σοβαρών προβλημάτων υγείας της μητέρας (καρκίνος ωοθηκών, αφαίρεση ωοθηκών, προηγηθείσα χημειοθεραπεία) τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει ωάρια δότριας γονιμοποιημένα είτε με το σπέρμα του συντρόφου είτε του δότη που έχει επιλέξει και να κυοφορήσει το έμβρυο που θα προκύψει.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι δότες σπέρματος και ωαρίων μπορεί να είναι:
-
Ανώνυμοι. Δηλαδή η ταυτότητά τους δεν γίνεται ποτέ γνωστή στον λήπτη.
-
Επώνυμοι. Δηλαδή η ταυτότητά τους είναι γνωστή εξαρχής.
-
Επώνυμοι μετά την ενηλικίωση του παιδιού που προκύπτει που σημαίνει ότι η ταυτότητά τους γίνεται γνωστή μόνο στο παιδί και αφού συμπληρώσει τα 18 έτη.
Στην κατηγορία του επώνυμου δότη ανήκει και η περίπτωση του συγγενή δότη που επιτρέπεται να είναι συγγενής εκ πλαγίου γραμμής (για παράδειγμα αδέρφια) και πάντα του ίδιου φύλλου.
Μια πιο σπάνια μορφή δωρεάς γενετικού υλικού είναι η δωρεά εμβρύων. Πρόκειται για περιπτώσεις εμβρύων που προκύπτουν από γενετικό υλικό ξένο προς το ζευγάρι που θα είναι ο δέκτης των εμβρύων αυτών.